Przejdź do głównej zawartości

Smaczne odmiany jabłek - jakie jabłonie wybrać?


 

Towarzyszą nam od wielu lat, dostarczając smacznych owoców — jabłonie. W Polsce uprawianych jest wiele odmian różniących się kolorem, smakiem i wielkością. Każda z nich ma nieco inne wymagania środowiskowe, jednak łączy je jedno: bogactwo witamin. Jabłko to owoc uniwersalny. Można go jeść na surowo, w postaci pieczonej, jest częstym dodatkiem sałatek i częścią farszu do potraw mięsnych. Smaczne odmiany jabłek to te, które najlepiej pasują naszemu podniebieniu. Jakie wybrać? Oto kilka najlepszych odmian.


Wczesne odmiany jabłek

Papierówki — te wiosenne drzewa kwitną szybko, a pierwsze dojrzałe owoce pojawiają się już w czerwcu. Charakteryzują się żółtym kolorem, są chrupkie i soczyste. Niedojrzałe papierówki doskonale sprawdzają się do wypieków, ponieważ wysoka temperatura wydobywa z nich słodycz, pozostawiając jednak nutkę delikatnej kwaskowatości. Inną odmianą wczesnych jabłoni jest Ariwa, choć stosunkowo nowa na Polskim rynku sadowniczym, już zdążyła zdobyć wierne grono fanów. Ten pochodzący z Wielkiej Brytanii owoc ma czerwony kolor pokryty zielonymi pręgami. Wyróżnia go słodko-kwaśny smak i soczystość.


Letnie i jesienne odmiany jabłek

Przedstawicielem tej odmiany jest znana nam doskonale Antonówka Zwykła, pochodząca z Rosji. Ma żółtą skórkę i cechy sprawiające, że najlepiej sprawdza się do różnego rodzaju przetworów domowych — musów, kompotów i soków. Odmianą słodszą, typowo deserową, ale i wrażliwą na obicia, jest Kosztela. Dojrzałe owoce pojawiają się od września do października, jednak im dłużej pozwolimy im wisieć na drzewie, tym stają się bardziej miękkie i smaczne. Gloster to odmiany owocujące w październiku. Mają błyszczącą skórkę o zielonkawo-czerwonym zabarwieniu i z powodzeniem mogą pozostać na drzewie aż do pierwszych przymrozków.


Zimowe odmiany jabłek

Najbardziej charakterystyczną odmianą jabłek zimowych jest Golden Delicious. Wyglądem przypominają papierówki, są jednak od nich znacznie bardziej soczyste, a ich skórka błyszcząca. Chrupiące i delikatne owoce smakują wszystkim, dlatego idealnie sprawdzają się jako owocowa przekąska. Pochodząca z Nowej Zelandii odmiana Gala jest gatunkiem o wysokiej odporności na mróz, a jej owoce mają piękny, czerwony kolor. Im barwa intensywniejsza, tym owoc smaczniejszy, z tego powodu często opóźnia się zbiory. Rodzima odmiana jabłek Ligol powstała z krzyżowania innych odmian. W ten sposób uzyskano zielonkawy owoc z delikatnym rumieńcem, świadczącym o jego dojrzałości. To właśnie ta odmiana najlepiej nadaje się do upraw w przydomowych ogrodach lub sadach, charakteryzując się wysoką odpornością na mróz.


Owoce na każdą porę roku

Niektóre charakteryzują się soczystością i miękkim miąższem, inne są twardsze, ale za to doskonale znoszą długie przechowywanie. Jabłka to nasz owocowy skarb, do którego dostęp mamy przez cały rok. Warto jednak korzystać z odmian sezonowych, aby mieć pewność, że zakupione jabłka są zawsze świeże.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak bezpiecznie stosować chemiczne środki ochrony roślin?

  Każdy z nas marzy, aby ogród był miejscem idealnym — pełnym pięknych kwiatów, soczystych owoców i smacznych warzyw. Jednak czasem marzenie okazuje się trudne do zrealizowania, ze względu na nieprzewidziane przeszkody. Jednym z najczęstszych problemów w ogrodach jest pojawianie się szkodników, których zwalczanie bywa czasochłonne. Chemiczne środki ochrony roślin pozwalają ograniczyć populację owadów szybko i skutecznie. Jak stosować je bezpiecznie i na co zwrócić uwagę? Zasady stosowania chemicznych środków ochrony roślin Przede wszystkim zabiegi chemiczne powinny być przeprowadzane jedynie w ostateczności, gdy inne próby usunięcia szkodników zawiodą. Preparaty używane do takich zabiegów muszą spełniać określone normy i być dopuszczone do stosowania na terenie kraju. Przed użyciem należy przeczytać instrukcję podaną przez producenta i bezwzględnie przestrzegać jego zaleceń — także bezpiecznego przechowywania w miejscach niedostępnych dla dzieci. Zabiegi chemicznymi środkami ochrony

3 zioła polne, które warto poznać!

  Uprawa ziół w doniczce to prawdziwa frajda. Jednak jest sporo prawdy w tym, że to, co bliżej natury zawsze smakuje lepiej. Dlatego warto czasem opuścić swoje cztery kąty i wybrać się... na pole. Tak! Tam czeka na nas prawdziwe bogactwo, które wciąż jest niedoceniane. Często nie zdajemy sobie sprawy, że ten niepozorny chwast, na którego przed chwilą patrzyliśmy, jest na tyle wartościową rośliną, że bywa stosowana jako domieszka do ulubionych herbat. Inny zaś to powszechnie stosowany dodatek do produktów kosmetycznych. Sprawdź cztery rośliny polne, które musisz poznać! Chaber bławatek  Choć intensywne próby tępienia tej rośliny znacząco ograniczyły jej populacje, to wciąż możemy natknąć się na niego na skrajach pól, miedzach i łąkach. Charakterystyczny niebieski kwiat sprawia, że trudno go nie rozpoznać pośród innych. Dawniej, właśnie ze względu na kolor (obecność cyjaniny), kwiaty były wykorzystywane do wyrobu barwnika i wina domowego. Jednak jego najważniejsze zastosowanie związane j

Śnieżyczka przebiśnieg - co jej grozi?

  Wiele roślin, które spotykamy na co dzień, wydają się pospolite. A to sąsiedzi mają je w ogrodzie, a to w lesie widzieliśmy całe ich łany. Śnieżyczka przebiśnieg należy to takiej właśnie grupy roślin. Z powodu silnej eksploatacji w połowie XX wieku naturalne jej siedliska zostały mocno zniszczone. Każdy chciał mieć piękne kwiaty wczesną wiosną, a z braku możliwości zakupu innych gatunków, śnieżyczka była oczywistym wyborem. Czy dziś jest inaczej? Co zagraża śnieżyczce i jakie są podejmowane działania ochronne? O tym już za chwilę. Na początek kilka słów o wyjątkowych cechach tej rośliny. Śnieżyczka przebiśnieg — charakterystyka Należy do rodziny amarylkowatych, podobnie jak śnieżyca, narcyz czy krasnokwiat. To roślina cebulowa, która dorasta do 30 cm wysokości. Ma dwa mięsiste, sinozielone liście odziomkowe — równolegle wąskie o szerokości od 4 do 10 mm, które wyrastają bezpośrednio z cebuli. Okwiat ma 6 działek w dwóch okółkach — zewnętrzne śnieżnobiałe, wewnętrzne białe z zielo