Towarzyszą nam od wielu lat, dostarczając smacznych owoców — jabłonie. W Polsce uprawianych jest wiele odmian różniących się kolorem, smakiem i wielkością. Każda z nich ma nieco inne wymagania środowiskowe, jednak łączy je jedno: bogactwo witamin. Jabłko to owoc uniwersalny. Można go jeść na surowo, w postaci pieczonej, jest częstym dodatkiem sałatek i częścią farszu do potraw mięsnych. Smaczne odmiany jabłek to te, które najlepiej pasują naszemu podniebieniu. Jakie wybrać? Oto kilka najlepszych odmian.
Wczesne odmiany jabłek
Papierówki — te wiosenne drzewa kwitną szybko, a pierwsze dojrzałe owoce pojawiają się już w czerwcu. Charakteryzują się żółtym kolorem, są chrupkie i soczyste. Niedojrzałe papierówki doskonale sprawdzają się do wypieków, ponieważ wysoka temperatura wydobywa z nich słodycz, pozostawiając jednak nutkę delikatnej kwaskowatości. Inną odmianą wczesnych jabłoni jest Ariwa, choć stosunkowo nowa na Polskim rynku sadowniczym, już zdążyła zdobyć wierne grono fanów. Ten pochodzący z Wielkiej Brytanii owoc ma czerwony kolor pokryty zielonymi pręgami. Wyróżnia go słodko-kwaśny smak i soczystość.
Letnie i jesienne odmiany jabłek
Przedstawicielem tej odmiany jest znana nam doskonale Antonówka Zwykła, pochodząca z Rosji. Ma żółtą skórkę i cechy sprawiające, że najlepiej sprawdza się do różnego rodzaju przetworów domowych — musów, kompotów i soków. Odmianą słodszą, typowo deserową, ale i wrażliwą na obicia, jest Kosztela. Dojrzałe owoce pojawiają się od września do października, jednak im dłużej pozwolimy im wisieć na drzewie, tym stają się bardziej miękkie i smaczne. Gloster to odmiany owocujące w październiku. Mają błyszczącą skórkę o zielonkawo-czerwonym zabarwieniu i z powodzeniem mogą pozostać na drzewie aż do pierwszych przymrozków.
Zimowe odmiany jabłek
Najbardziej charakterystyczną odmianą jabłek zimowych jest Golden Delicious. Wyglądem przypominają papierówki, są jednak od nich znacznie bardziej soczyste, a ich skórka błyszcząca. Chrupiące i delikatne owoce smakują wszystkim, dlatego idealnie sprawdzają się jako owocowa przekąska. Pochodząca z Nowej Zelandii odmiana Gala jest gatunkiem o wysokiej odporności na mróz, a jej owoce mają piękny, czerwony kolor. Im barwa intensywniejsza, tym owoc smaczniejszy, z tego powodu często opóźnia się zbiory. Rodzima odmiana jabłek Ligol powstała z krzyżowania innych odmian. W ten sposób uzyskano zielonkawy owoc z delikatnym rumieńcem, świadczącym o jego dojrzałości. To właśnie ta odmiana najlepiej nadaje się do upraw w przydomowych ogrodach lub sadach, charakteryzując się wysoką odpornością na mróz.
Owoce na każdą porę roku
Niektóre charakteryzują się soczystością i miękkim miąższem, inne są twardsze, ale za to doskonale znoszą długie przechowywanie. Jabłka to nasz owocowy skarb, do którego dostęp mamy przez cały rok. Warto jednak korzystać z odmian sezonowych, aby mieć pewność, że zakupione jabłka są zawsze świeże.
Komentarze
Prześlij komentarz