Uprawa ziół w doniczce to prawdziwa frajda. Jednak jest sporo prawdy w tym, że to, co bliżej natury zawsze smakuje lepiej. Dlatego warto czasem opuścić swoje cztery kąty i wybrać się... na pole. Tak! Tam czeka na nas prawdziwe bogactwo, które wciąż jest niedoceniane. Często nie zdajemy sobie sprawy, że ten niepozorny chwast, na którego przed chwilą patrzyliśmy, jest na tyle wartościową rośliną, że bywa stosowana jako domieszka do ulubionych herbat. Inny zaś to powszechnie stosowany dodatek do produktów kosmetycznych. Sprawdź cztery rośliny polne, które musisz poznać!
Chaber bławatek
Choć intensywne próby tępienia tej rośliny znacząco ograniczyły jej populacje, to wciąż możemy natknąć się na niego na skrajach pól, miedzach i łąkach. Charakterystyczny niebieski kwiat sprawia, że trudno go nie rozpoznać pośród innych. Dawniej, właśnie ze względu na kolor (obecność cyjaniny), kwiaty były wykorzystywane do wyrobu barwnika i wina domowego. Jednak jego najważniejsze zastosowanie związane jest z silnymi właściwościami moczopędnymi. Stosowany doustnie w postaci naparów przynosi ulgę w chorobach nerek. Zastosowanie zewnętrzne wspomaga leczenie stanów zapalnych spojówek. Nadaje się także do przemywania skóry głowy przy występowaniu łupieżu. Surowcem zielnym jest kwiat bławatka zbierany w okresie największego kwitnienia przypadającego na czerwiec. To właśnie chaber bywa dodatkiem do kupowanych w sklepie kompozycji herbacianych.
Perz właściwy
Określany pospolicie jako trawa, perz właściwy to powszechnie występujący chwast, szczególnie uciążliwy dla upraw na wszystkich rodzajów glebach. Ze względu na dużą trwałość rozłogów, które nawet po pocięciu na drobne kawałki mogą wydać nowe rośliny, doprowadzają do szybkiego rozprzestrzeniania się gatunku. Surowcem do pozyskania są kłącza wykazujące właściwości lecznicze. Przygotowany z nich odwar stosuje się przy nieżycie nerek, ze względu na wykazywane przez niego właściwości moczopędne.
Stokrotka pospolita
Tam gdzie stokrotka rośnie polna, tam warto się zatrzymać. Niewielka roślina występująca pospolicie w naszym kraju to roślina warta uwagi. Choć znamy ją przede wszystkim jako jeden z kwiatów wczesnej wiosny, stokrotka pospolita to także właściwości lecznicze, o których warto wiedzieć. Przede wszystkim surowcem do zbioru są koszyczki kwiatowe, które zbierać można od wczesnej wiosny aż do jesieni. Przygotowane z nich odwary stosuje się doustnie jako środek wykrztuśny przy stanach zapalnych dróg oddechowych. Wykazuje także właściwości moczopędne, a w postaci okładów przynosi ulgę przy obrzękach, trądziku i zapaleniu skóry.
Zioła polne – sprawdzają się, naturalnie!
Kojarzone przede wszystkim jako typowy chwast gruntów rolnych i przydomowych ogródków – zioła polne. Warto zmienić do nich nastawienie i sprawić, by z uciążliwych wrogów do pokonania stały się sprzymierzeńcami naszego zdrowia. To takie proste!
Komentarze
Prześlij komentarz